Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / Üyelerimizin Hava ve Deniz Limanları ile Antrepo, Depo ve Diğer Ofislerde
Yeni Koronavirüs Salgını Kapsamında Alması Gereken Önlemler

Üyelerimizin Hava ve Deniz Limanları ile Antrepo, Depo ve Diğer Ofislerde
Yeni Koronavirüs Salgını Kapsamında Alması Gereken Önlemler

Sayı: 2020/198
Tarih: 02.04.2020
Sayın Üyemiz,

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından "Yeni Koronavirüs Salgını Kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin İşyerlerinde Aldıracağı Tedbirler" konulu bir doküman yayınlanmıştır.

Yayınlanan doküman işyerlerinde yeni korona virüs salgını ile mücadele kapsamında yürütülecek faaliyetlere ilişkin asgari gereklilikleri içermekte olup servis araçlarının kullanımı, seyahat, işyerine giriş ve çıkışlar, çalışma ortamı, toplantı, eğitimler, yemekhane ve dinlenme alanları ile ilgili işveren ya da işveren vekiline önerilerde bulunmaktadır.

Hava ve deniz limanlarında, karayolu ve demiryolu terminallerinde görev yapan taşıma işleri organizatörü çalışanlarının kargo kabul, dokümantasyon teslimi vb. işlemler için gerek antrepolara ve depolara gerekse gümrük müdürlükleri ve diğer kurumların ofislerine gidişlerinde tam olarak kişisel koruyucu donanımlarını kullanmadıkları tespit edilmiştir. Bunun nedeninin firmaların bu bölgelerdeki ofislerinde yeterince eldiven ve maske olmayabileceği veya olsa bile kullanımında ihmaller olabileceği değerlendirilmektedir. Üyelerimiz kendi ofisleri içinde koruyucu önlemlerini almış olsalar da diğer ofislere veya antrepolara gidişlerde aynı titizlik gösterilmediğinde o kurumlarda çalışanların da iş sağlığı ve güvenliği riske atılmış olmaktadır.

Bu nedenle, Bakanlık tarafından yayınlanan dokümanda belirtildiği üzere, işlerin aksamadan yürütülmesine engel olmayacak ve bulaşma riskini minimuma indirecek şekilde uygun kişisel koruyucu donanımların, eldiven, maske ve hijyen malzemelerinin temin edilerek sahalardaki bu ofislerde yeterli miktarlarda bulundurulması, bu koruyucu malzemelerin çalışanlar tarafından kullanılması, sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve iş organizasyonun bu ilkeler doğrultusunda yapılması, salgının büyük hızla yayılmakta olduğu bugünlerde tüm sektör ve paydaş çalışanlarımızın sağlığının en üst düzeyde korunması için büyük önem arz etmektedir.

Söz konusu Bakanlık dokümanını ekte bilgilerinize sunar, üyelerimizin konuya hassasiyet göstererek, merkez ve saha ofislerinde en üst düzey önlemleri almalarını önemle hatırlatırız.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr